Αγοράζοντας μοναστηριακά είδη που παράγονται στο Άγιο Όρος

Το Άγιο Όρος, αποτελεί το μεγαλύτερο και σημαντικότερο μοναστηριακό κράτος στην Ορθόδοξη Ανατολική Εκκλησία και ονομάζεται επίσης «ο κήπος της Παναγίας. Το μοναστηριακό κράτος του όρος Άθως, το οποίο καταλαμβάνει το ανατολικότερο, πιο άγριο «πόδι» της χερσονήσου της Χαλκιδικής, είναι το δεύτερο σημαντικότερο θρησκευτικό μέρος για προσκύνημα, μετά την Ιερουσαλήμ, για περισσότερους από 300 εκατομμύρια ορθόδοξους χριστιανούς παγκοσμίως.

Φιλοξενώντας 20 μοναστήρια, το Άγιο Όρος αποτελεί αυτόνομη περιοχή εντός του ελληνικού κράτους, ενώ πνευματικά υπάγεται στην αρμοδιότητα του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης. Αν και είναι αφιερωμένο στην Παναγία, απαγορεύεται η είσοδος σε οποιαδήποτε θηλυκό ζώο ή άνθρωπο. Όμως, κάθε άντρας ενήλικας μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, ανεξάρτητα από την πίστη ή την εθνικότητα του, απλώς και μόνο με την απόκτηση μιας άδειας παραμονής.

Για παράδειγμα, ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν έχει επισκεφτεί δύο φορές το Ρωσικό Ορθόδοξο Μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στο Άγιο Όρος. Άλλωστε, οι μισοί από τους 40.000 επισκέπτες κάθε χρόνο είναι Ρώσοι, ενώ το ρωσικό μοναστήρι έχει χώρο για την παραμονή 500 επισκεπτών. Ποια είναι όμως τα καλύτερα μοναστηριακά προϊόντα που μπορεί κανείς να αγοράσει από το Άγιο Όρος;

Τα μοναστηριακά προϊόντα που είναι εδώδιμα μπορεί να είναι τα κόκκινα, λευκά και ροζέ κρασιά Αγίου Όρους, το μέλι Αγίου Όρους που είναι κυρίως θυμαρίσιο, το ελαιόλαδο και οι ελιές. Ακόμη μπορείς να βρεις λικέρ -από μανταρίνι, ρόδι, τριαντάφυλλο, κεράσι, μπανάνα, μέντα και πικραμύγδαλο.  Φυσικά, τα νηστίσιμα μοναστηριακά προϊόντα έχουν την τιμητική τους. Τέτοια είναι γλυκά όπως λουκούμια, νηστίσιμες μερέντες και γλυκά με μέλι. Άλλα μοναστηριακά προϊόντα είναι το αλάτι από την θάλασσα που διαβρέχει το Άγιο Όρος αρωματισμένο με βότανα  της περιοχής όπως δεντρολίβανο, ρίγανη, θυμάρι κτλ. αλλά και ο κρόκος που αποτελεί εξαιρετικό μπαχαρικό για τους γνώστες της ελληνικής κουζίνας. Οι αμπελώνες της περιοχής χρησιμοποιούντα πέρα από την παραγωγή κρασιού για την παραγωγή και άλλων σκευασμάτων όπως ξύδι ή άλλα αποστάγματα. Το πιο γνωστό είναι φυσικά το τσίπουρο.

Πέρα από τα εδώδιμα μοναστηριακά προϊόντα, μεγάλη αγορά αποτελούν και τα μοναστηριακά προϊόντα φαρμακείου. Οι μοναχοί του Άθου χρησιμοποιούν τις υπέροχες πρώτες ύλες της περιοχής για την παραγωγή φαρμάκων και διαφόρων ελιξιρίων που βοηθούν στη φροντίδα διαφόρων συμπτωμάτων του σώματος. Έτσι υπάρχουν φάρμακα για την τόνωση του οργανισμού, την ανακούφιση από τους πόνους, την αποτοξίνωση του οργανισμού, την καλυτέρευση του πεπτικού, του αναπνευστικού και του ουροποιητικού συστήματος, την βελτίωση της πνευματικής ευεξίας καθώς και διάφορα φυσικά και βιολογικά εντομοαπωθητικά. Φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα μοναστηριακά προϊόντα που χρησιμοποιούν τις καλύτερες πρώτες ύλες και είναι κατάλληλα για την περιποίηση του προσώπου, του σώματος και των μαλλιών. Τέλος, μπορεί κανείς να βρει ακόμα και μοναστηριακά προϊόντα που βοηθούν τη στοματική υγιεινή!

Από εκεί και πέρα τα μοναστηριακά προϊόντα επεκτείνονται και σε άλλους τομείς που αφορούν τα χειροποίητα μικρά και μεγάλα έργα τέχνης. Αυτά είναι: εργόχειρα από ύφασμα ή ξύλο, κομποσκοίνια  και ξυλόγλυπτά του Αγίου Όρους, σταυροί και μοσχοθυμίαμα. Επίσης για όσους θέλουν να είναι τυπικοί στις χριστιανικές εκδηλώσεις λατρείας μπορούν να αγοράσουν σφραγίδες πρόσφορων, κεριά και λαμπάδες για τάματα και προσφορές, μύρο και διάφορα αρωματικά έλαια.

Εξαιρετική επιλογή είναι τα μοναστηριακά κοσμήματα. Τέτοια μπορεί να είναι κοσμήματα, ασημένιοι σταυροί, μενταγιόν, μανικετόκουμπα και ούτε καθεξής. Για όσους θέλουν να αγοράσουν αναμνηστικά οι επιλογές στα μοναστηριακά προϊόντα είναι αρκετές.  Μπορεί να επιλέξει ανάμεσα από  κομπολόγια, κούπες, πιάτα, ρούχα

μπρελόκ ,κεντήματα, βιβλία, προσευχητάρια, cds και άλλα. Τέλος μία μεγάλη κατηγορία δώρων είναι οι αγιογραφίες. Οι εικόνες αγίων φιλοτεχνημένες από τους μοναχούς του Αγίου Όρους αντιπροσωπεύουν κάποια από τα καλύτερα μοναστηριακά προϊόντα που μπορεί να βρει κανείς… Τελικά, οι επιλογές είναι πολλές και έτσι είτε επισκεφτείτε από κοντά το Άγιο Όρος είτε επιλέξετε να αγοράσετε από κάποιο διαδικτυακό κατάστημα τα μοναστηριακά προϊόντα δεν θα σας απογοητεύσουν!

Προϊόντα Αγίου Όρους: τα μόνα προϊόντα στον κόσμο που απαγορεύονται να τα διαλέξουν οι γυναίκες από κοντά

Το Άγιο Όρος, είναι μια χερσόνησος μήκους 335 τετραγωνικών χιλιομέτρων και πρόκειται για  την μεγαλύτερη περιοχή στον κόσμο στην οποία απαγορεύονται οι γυναίκες και τα θηλυκά ζώα.  Αν θέλετε να το επισκεφθείτε για να αγοράσετε προϊόντα Άγιου Όρους, το πρώτο βήμα είναι να υποβάλετε ένα αντίγραφο του διαβατηρίου σας στο γραφείο προσκυνητών του Αγίου Όρους. Κάθε μέρα, 100 ορθόδοξοι και 10 μη ορθόδοξοι άντρες προσκυνητές γίνονται δεκτοί για μια τριήμερη διαμονή σε ένα από τα 20 μοναστήρια της χερσονήσου. Οι γυναίκες δεν μπορούν να πάρουν άδεια και πρέπει να μείνουν πίσω καθώς οι άνδρες συγγενείς ή φίλοι τους επιβιβάζονται στο πλοίο σε ένα από τα δύο πλησιέστερα λιμάνια. Το Άγιον Όρος έχει απαγορεύσει τις γυναίκες για περισσότερα από 1.000 χρόνια. Γιατί όμως?

Σύμφωνα με ένα διάσημο συγγραφέα του Αγίου Όρους, ένας Χάρτης του 10ου αιώνα που ονομάζεται, Ανανέωση στον Παράδεισο, δηλώνει ότι τα θηλυκά ζώα αποκλείονται, αλλά δεν λέει τίποτα για τις γυναίκες επειδή «όλοι ήξεραν ότι δεν επιτρέπονται οι γυναίκες στις μονές των ανδρών». Αυτός ήταν ο απλούστερος τρόπος, λέει, για να διασφαλιστεί η τιμιότητα. Όμως επίσης, το πράγμα που κάνει τον Άθω διαφορετικό από άλλα μοναστήρια, λέει, είναι ότι όλη η χερσόνησος “θεωρείται ως ένα τεράστιο μοναστήρι”.

Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος για την απαγόρευση των γυναικών που συνδέονται με την ορθόδοξη παράδοση. Σύμφωνα με τον ίδιο συγγραφέας, «μία από τις παραδόσεις είναι ότι η Παρθένος βγήκε από την πορεία της όταν προσπάθησε να ταξιδέψει στην Κύπρο και έφτασε στο Άγιο Όρος. Της άρεσε τόσο πολύ που προσευχόταν στο γιο της να της χαρίσει το μέρος και εκείνος συμφώνησε. Γι αυτό ονομάζεται και κήπος της μητέρας του Θεού». Αυτή η αφιέρωση στην Παναγία  αντιπροσωπεύει το φύλο της στο Άγιο Όρος.

Και ποιο είναι το μόνο θηλυκό ζώο που υπάρχει στο Άγιο Όρος? Αυτό είναι οι γάτες.

Υπάρχουν πολλές γάτες αλλά οι μοναχοί κλείνουν τα μάτια στο γεγονός ότι υπάρχουν και πολλές θηλυκές γάτες, όπως φαίνεται.

Αν μια γυναίκα θέλει να αγοράσει προϊόντα Αγίου Όρους υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος είναι να εκμεταλλευτεί τη βιντεοκλήση. Έτσι καθώς ο σύζυγος ή ο φίλος της επιλέγουν ανάμεσα στα διάφορα προϊόντα Αγίου Όρους μπορούν να μιλάνε ταυτόχρονα με εικόνα και έτσι να επιλέξουν οι ίδιες κάποια από αυτά τα εξαίσια προϊόντα. Αυτός ο τρόπος αν και ακούγεται περίεργος συμβαίνει πολύ συχνά στην πράξη. Αφενός η περιέργεια και αφετέρου η ανάγκη του να επιλέγεις μόνος σου τα είδη που θες πολλοί επισκέπτες του Αγίου Όρους τον ακολουθούν.

Ο άλλος και πιο διαδεδομένος τρόπος είναι να επιλέξει προϊόντα Αγίου Όρους διαδικτυακά. Πλέον όλο και πιο πολλά καταστήματα ειδικεύονται στην μεταπώληση προϊόντων που έχουν φτιαχτεί με μεράκι από τους μοναχούς του Αγίου Όρους.

Και αν αναρωτιέστε ποια είναι τα περίφημα προϊόντα Αγίου Όρους αυτά είναι εκκλησιαστικά είδη, τρόφιμα, ποτά, έπιπλα και οποιαδήποτε χειροποίητο κομψοτέχνημα.

Βέβαια αν τα θηλυκά ζώα απαγορεύονται, αυτό σημαίνει ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα αυγά πρέπει να εισάγονται από έξω. Εξαίρεση συμβαίνει με τα άγρια ​​ζώα, διότι είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν. Έτσι αν βρείτε τυροκομικά προϊόντα και σας πουν ότι είναι από τον Άθω να ξέρετε ότι δεν πρόκειται για προϊόντα Αγίου Όρους.

Τέλος, με τα αγόρια, η πολιτική του Αγίου Όρους έχει γίνει πιο ευέλικτη όλα αυτά τα χρόνια. Ο κανόνας λέει ότι οι άνδρες θα πρέπει να είναι σε θέση να μεγαλώσουν γένια αν επρόκειτο να πάνε στον Άθω και απαγορεύονταν οι ευνούχοι και τα αγόρια κατά τη βυζαντινή περίοδο. Ο φόβος ήταν ότι μια γυναίκα θα μπορούσε να προσποιηθεί ότι είναι αγόρι ή ευνούχος για να γλιστρήσει μέσα. Πλέον, αυτό που συμβαίνει στις μέρες μας είναι ότι τα αγόρια έρχονται συχνά αν συνοδεύονται από έναν ενήλικα – συνήθως τον πατέρα τους. Πλέον στις μέρες μας, λόγω του διαδικτύου, μέσα από ιστοσελίδες όπως το Μοναστήρι μπορούν πλέον και οι γυναίκες να διαλέξουν και να αγοράσουν μοναστηριακά αγιορείτικα προϊόντα.